Digibieb

  
2013 -2016

    D E   D I G I T A L E   B I B L I O T H E E K

Google books
 


Digibieb Site

Laatst bijgewerkt: maandag 02 september 2013 12:49 | De digitale bibliotheek is een initiatief van de Openbare Bibliotheek Oss|content: Jan de Waal

Digibieb 2000 - 2005

Dit is het ARCHIEF van digibieb..terug naar digibieb nu

Lezing over iPad, Android en Digitale ontwikkelingen en bibliotheken

 
Dit is het archief van digibieb met voornamelijk berichten van de opkomst van het e-book, digitale ontwikkelen tussen 2000 - 2005.

Helaas zijn niet alle plaatjes terug gevonden en niet alle url's  oflinks werken meer. Soms geeft de Wayback Machine een oplossing. Kopieer de link in het internetarchief en ga terug in de tijd.

Digibieb 2002 "site van de maand"

Waar ik op zit te wachten is echt papier, maar dan met de functie van een computer." Zulk papier beschikt over een techniek waardoor de letters erop kunnen veranderen. Zo kan er dus een nieuw boek worden gedownload op hetzelfde papier. Stel ik in maart 2002 voor het computertijdschrift PC Active. Het tijdschrift riept digibieb.nl uit tot "site van de maand". Ook pleit ik voor een soort "digitale bibliotheek". Het artikel stond in het teken van het e-book dat maar niet wilde doorbreken. Lees het gehele artikel door op het plaatje te klikken of deze link. 

Huidige informatie

Wie www.digibieb.nl bezoekt kan daar de links vinden naar mijn huidige activiteiten op:

Slideshare (20.000 views) of op YouTube (10.00.000 views) of mijn tweets of aantal van mijn artikelen in bibliotheekblad

Toekomst 2000 -2020 van het e-book volgens Microsoft Engels

 

 

 

Ook een lezing of workshop (aangepast) in uw bibliotheek of instelling meer info Jan de Waal

 

 

Liever een Android Tablet dan een iPad bekijk dat de mogelijkheden van Google's Tablet in het filmpje over de mogelijkheden van Xoom: http://www.youtube.com/watch?v=tiEJDCg411I

 

 

Lezing over E-books en bibliotheken

  Internet krijgt zijn invloed op de papieren boeken. E-readers gaan de nieuwe dragers worden voor boeken. Het e-book is eindelijk in 2009 serieus van start gegaan. Welke gevolgen heeft dit voor bibliotheken die nu nog vooral bezig zijn met atomen te verplaatsen (=boeken) en we gaan naar een bytes samenleving waar plaats en content niet meer fysiek bijelkaar hoeven te liggen. Wat de Ipod of mp3 speler nu is voor muziek zal de e-reader de drager voor boeken worden. Hieronder een samenvatting van mijn presentatie over e-books en de bibliotheken.

De basisbibliotheek Maasland heeft z'n 75 filmpjes online staan. Kijk op www.youtube.nl/digibieb

Klik op plaatje voor starten van de presentatie op youtube.

Deze lezing (aangepast) kan ook in uw bibliotheek gehouden worden meer info Jan de Waal

 

 

Link: http://www.youtube.com/watch?v=22u2TgEo27I
 

 

Bijna 10 jaar geleden: Bibliotheek wordt een digitaal tankstation

  Soms is oud nieuws weer actueel !! Vertaling in rood in het persbericht van 2000, aanvulling 20-10-2009

Persbericht 1 mei 2000

E-books in de Bibliotheek Oss

Bibliotheek wordt een digitaal tankstation
De Bibliotheek Oss heeft vanaf deze week haar eerste elektronische boek in de collectie. De Osse bibliotheek verwacht dat het zogenaamde e-book in de toekomst een deel van de huidige papierencollectie zal gaan vervangen.

Een e-book is een leesapparaat (= ereader) dat ongeveer 600 gram weegt. Het gewicht is te vergelijken met een gewoon boek van 400 pagina’s en de afmeting staat gelijk aan een pocket-boek. Dit lees-apparaat stopt 'boeken' als een softwareprogramma in het apparaat. Op een klein scherm kan de gebruiker kennis nemen van een reeks verhalen, artikelen en afbeeldingen. Daarnaast kan het apparaat voorzien in zaken als plattegronden van steden waarover wordt geschreven, situatieschetsen, animaties en muziekfragmenten. Het inlezen van zelfgemaakte teksten is ook mogelijk. Op die manier kan men, naast een spannend boek van Stephen King, zijn e-mail bestanden, aantekeningen en notities lezen.


Het e-book past in de traditie van de Bibliotheek Oss, inspelen op en meegaan met de nieuwste ontwikkelingen op digitaal gebied. Eind 1980 kwamen al MS-DOS diskettes in de collectie, in 1992 werd gestart met CD-i, in 1993 werden CD-ROM’s uitgeleend en in 1997 de eerste DVD’s. In 1995 was overal in het automatiserings-systeem internet te raadplegen en kregen de medewerkers hun eigen e-mail. Ook was Oss één van de eerste openbare bibliotheken met een volledige interactieve catalogus op internet. Sinds 2 jaar wordt er tevens een e-zine uitgegeven.

Het motto "Nederland gaat digitaal" zal in de toekomst zeker de bibliotheekcollecties gaan beïnvloeden. Het uitlenen van boeken, dus ook het lezen, laat een dalende tendens zien. Dit is ook landelijk waar te nemen. Een van de oorzaken is dat men tegenwoordig gratis toegang heeft tot internet. Mensen houden hierdoor minder tijd over voor het lezen van boeken, kranten en het raadplegen van cd-rom’s.

Naast het introduceren van het e-book gaat de bibliotheek zich meer richten op de aanschaf van online-content. Dit zijn voornamelijk databanken die full-text informatie aanleveren van hoge kwaliteit. Het huidige internet biedt veel informatie, maar de kwaliteit van de informatie is vaak moeilijk te meten. Veel informatieve materialen zoals boeken, cd-rom’s en tijdschriften zullen in de toekomst via internet verspreidt worden. Sommige diensten zullen gratis zijn, zoals de Brittanica encyclopedie (=wikipedia) , maar voor andere diensten, zoals de Persdatabank, zal betaald moeten worden. Dit krantenarchief en andere digitale informatiebronnen moet ook via de kleinste bibliotheek verkrijgbaar zijn. Toegang tot deze digitale informatiebronnen dwingt bibliotheken tot keuzes, welke onderdelen van de papierencollecties worden niet meer aangekocht en welke voorlopig nog wel.

De "toekomst is digitaal" en daarmee ontstaat de digitale bibliotheek. De Bibliotheek Oss heeft daarom de website: www.digibieb.nl en www.digibieb.com gestart. Naast haar eigen website: wordt de "digibieb" in de toekomst het virtuele gebouw van de Bibliotheek Oss. Digibieb staat nu nog in het teken van het e-book maar zal uitgroeien tot een volwaardige bibliotheek op internet

E-book al te leen?
Het e-book zal voorlopig nog niet worden uitgeleend, enerzijds omdat e-boeken nog niet verkrijgbaar zijn in Nederland maar ook omdat de aanschaf van een e-book nog zo’n f 500,- (=300 euro)is. Wel kunnen leden van de Bibliotheek Oss die een eigen Rocket e-book bezitten dit, tot een bepaald bedrag, laten vullen met titels die passen binnen de (digitale) collectie. De bibliotheek wordt dan een soort digitaal tankstation. Wie geen e-book bezit kan kennis maken met het e-book in een speciale "e-hoek", daar kan het e-book gelezen en bekeken worden.

Het huidige e-book staat echter nog maar aan het begin van zijn levenscyclus. Waarschijnlijk zal het over 10 jaar in het onderwijs heel normaal zijn dat alle studieboeken en aantekeningen in een e-book zitten.(helaas de educatieve uitgevers ziet het nog steeds niet zitten om in de e-books te investeren, maar het komt onvermijdelijk eraan) Wie in de toekomst op vakantie gaat zal geen stapel boeken meer meenemen maar tientallen digitale boeken in zijn e-book stoppen. Informatieve boeken zullen in de toekomst nooit verouderen want "updates" zijn via internet binnen te halen.

Internet en ook het e-book zullen ervoor zorgen dat de samenleving en daarom ook de (openbare) bibliotheken de komende jaren van karakter zullen veranderen.

De Bibliotheek Oss wil in positieve zin en vooral middels het aanbieden van goede digitale collecties bijdragen aan "Nederland gaat digitaal".

Meer informatie over het e-book op www.digibieb.nl (digibieb heeft tot 2006 uitgebreid informatie gegeven over de ebooks)
 Jan de Waal 1 mei 2000 /

Bibliotheek wordt een digitaal tankstation, helaas dit is nog steeds niet mogelijk door allerlei wettelijke belemmeringen. De auteurswet zal aangepast moeten worden voor de digitale wereld. De bibliotheek Oss (nu basis bibliotheekmaasland) heeft landelijke een plan ingediend om een content-ebook-portal te starten rondom e-books op basis van het ePub formaat, waarin samengewerkt gaat worden met Google.

Discussie bibliotheken over ebooks o.a.is te volgen op:
http://bibliotheek20.ning.com/forum/topics/eportal-nbdbiblion-rijp-voor
 


 

 

 

 

   

"De nieuwe manier van lezen" komt steeds dichterbij. De mei 2009 folder van Dixons vertelt het ons en promoot de Bebook-reader op pagina 36 van de folder. Tussen het prototype van Irex Iliad en gewoon om de hoek een e-boek reader kopen zit 3 jaar. In deze tussenliggende periode (2007) is in de USA de Kindle van Amazon uitgegroeid tot een serieus lees apparaat. Lezen we dan in 2015 allemaal digitaal? 

 
  bron: jan de waal bibliotheek Oss / Maasland

update 2-5-2009
 

De stilte bij Digibieb

  De stille is voorbij, digibieb leefde wel maar in allerlei andere vormen en activiteiten. De komende periode weer nieuwe berichten. (2-5-2009) Hoe snel het kan gaan of niet lees dit op http://blog.modernmechanix.com/
 

 

iRex: het elektronische papier komt begin 2006

  Op 1 december 2005 kregen een aantal bibliothecarissen en beleidsmedewerkers de nieuwste uitvinding van Philips te zien. Maanden eerder was de Bibliotheek Oss al in de gelegenheid om die kleine elektronische wonder te bekijken en werden zij en de rest van de bibliotheekwereld uitgenodigd om mee te denken aan de toepasbaarheid van het elektronisch papier in de bibliotheek. Maar ook de kranten-, medische etc. wereld denkt mee met dit product.
De iRex-reader genaamd "
The Iliad" wordt door iRex Technologies bv een zelfstandig bedrijf maar nauw verbonden aan Philips op de markt gebracht. Hun motto is “Seeing is believing” en dat maken met dit nieuwe product ook waar. Waar de e-books apparaten gestopt zijn gaat dit product verder. Men heeft vooral naar de fouten van de e-books gekeken. Men krijgt een totaal andere kijk op mogelijkheden van het elektronisch papier. Het geheel is eigenlijk een vernuftig klein dienblaadje met een zeer helder scherm (160 dpi) dat goed te gebruiken is in het zonlicht en energiezuinig is (een week zonder opladen als men  3 uur per dag het leest). De bediening is uiterst eenvoudig. Je kan de iRex-lezer nauwelijks nog  een apparaat noemen omdat het zo dik is als een tijdschrift. De techniek is gebaseerd op de technologie van E-inkt met positieve en negatieve geladen bolletjes van wit en zwart. Voorlopig is het nog zwart-wit met 16 grijstinten. Deels is het een doorontwikkeling van Sony Libri maar dan 3 jaar verder door ontwikkeld.
"
The Iliad" lezer is vooral bedoel om te lezen met een schrijf -aantekening mogelijkheid. Extra is een kleine mp3 speler. Het is niet bedoeld om er mee te intenetten, wel kan men internet-content overzetten. De kracht zit vooral in de koppeling van de content die automatisch via wifi hotspots of usb-kabel in de lezer verschijnt. Morgens is het gevuld men diverse kranten waarop men geabonneerd is maar ook eigen documenten, tekeningen en aantekeningen kunnen erin. Doelgroepen zijn mobiele reizigers, advocaten, medici enz, enz maar ook bibliotheken. Voorjaar 2006 komt het in Nederland en Europa op de markt.

De reader heeft de naam "The Iliad"

Willem Endhoven (marketing iRex Technologies) met de iRex

Het belgische dagblad "de Tijd" zoekt 200 abonnees die de "
The Iliad" willen uitproberen.
  bron: jan de waal bibliotheek Oss / Maasland

(1-12-2005) update 20-12-2005

Strips lezen op je PSP

 

Een boek lezen is niet cool maar wat dacht je van een strip lezen op je PSP? Gebroeders Paco and Chad Allen (schrijvers van NYC2123) zijn erin geslaagd om een strip te maken in het PSP formaat. De "open" mogelijkheden van Sony maakt dit mogelijk. Paco en Chad zijn de eerste die hun "digital comic"  uitbrengen en krijgen daarom veel media aandacht. Dus voortaan ook romans en strips lezen op je PSP naast gamen, film's bekijken, mp3's beluisteren, enz.

Het verhaal gaat over New York City in 2123, de titel is NYC2123. Het is gratis te downloaden op hun site. Daar ook een levende blog is over de roman. Gelukkig kan je de strip ook lezen met je pc.(www.nyc2123.com)
 

 

  bron:http://www.comicbookresources.com

(13-10-2005)

De toekomst van mobiele telefonie volgens Nokia

 

De mobiele telefoon van de toekomst is een buigzaam, oprolbaar apparaatje met een vloeibare batterij, spraakherkenning, een flexibel touchscreen en aanrakingsgevoelige behuizing. Dat is althans de visie van Nokia, dat het conceptmodel '888' heeft bedacht.

De Nokia 888 heeft vele functies en mogelijkheden, waaronder GPS, PDA, alarmklok, e-mail endigitale portemonnee. Ook dient de 888 meteen als 'sieraad'. Afhankelijk van je stemming of waarvoor je het toestel gebruikt kan de Nokia 888 van vorm en kleur veranderen zodat je het bijvorbeeld om je pols kan wikkelen tijdens het joggen of plat in je binnenzak stopt als je in de stad loopt.

 

 

  bron:

(12-10-2005)

Philips oprolscherm komt eraan

Philips-dochter Polymer Vision toont voor het eerst ter wereld een werkend oprolbaar beeldscherm. De module gaat eind volgend jaar in productie. ‘De belangstelling voor het product is groot’, zegt Edzer Huitema van Polymer Vision. ‘Het oprolbare scherm boort een hele nieuwe markt aan’, aldus Huitema.

‘Veel mensen willen een klein mobieltje, maar een groot scherm. Dit is een prima oplossing. Het is het eerste apparaat dat een beeldscherm heeft dat groter is dan het apparaat zelf.’ Vooral voor fabrikanten van pda’s en mobiele telefoons is de technologie, die in verschillende modellen kan worden verpakt interessant denkt het bedrijf.
 

Het scherm kan nu alleen nog zwart wit beelden weergeven, maar wel in dezelfde heldere kwaliteit als ouderwetse letters op papier. Er is geen achtergrondverlichting nodig, waardoor ook in vol zonlicht prima kan worden gelezen. Een kleurenversie is nog drie tot vijf jaar weg en ook voor video moeten consumenten nog even wachten.

bron: http://www.fd.nl en Polymer Vision
(5-09-2005)

T-mobile biedt onbeperkt internetten per maand aan

T-Mobile biedt als eerste Nederlandse mobiele aanbieder echt internet aan op mobiele telefoons voor een vaste prijs. Onder het motto Web ’n’ Walk hebben klanten voortaan onbeperkt toegang tot het hele internet en e-mail op hun mobiele telefoon voor 9,50 euro per maand. T-Mobile werkt samen met Google en Ilse Media http://pda.startpagina.nl. Pim van der Feltz, marketing directeur T-Mobile Netherlands:  T-Mobile werkt samen met Google en Ilse Media om het open mobiele internet verder vorm te geven. De meest optimale mobiele internetervaring heeft de klant met pagina’s die zijn aangepast aan de beeldgrootte van mobiele telefoons. In samenwerking met Google en Ilse Media heeft T-Mobile een echt mobiele internet-startpagina ontworpen. Zo kunnen de gebruikers gewoon op het internet zoeken met hun vertrouwde zoekmachine of gebruik maken van hun vaste startpagina, en vandaar uit de sites bezoeken zoals ze dat gewend zijn. Deze startpagina’s zijn bij uitstek geschikt voor mobiele telefoons en kunnen door alle mobiele gebruikers (ook niet T-Mobile klanten) worden gebruikt. Meer informatie hierover is te vinden op www.t-mobile.nl.
 

bron: http://www.tvm.info/
(2-09-2005)

Pda.startpagina.nl of http://pda.t-mobile.nl

bron:
(2-09-2005)

Horloge en je pc

Een horloge is uit, alleen het woord al, jongeren gebruiken hun mobieltje om te kijken hoe laat het is. Maar soms is een "Retro" een mooi trendy ding. Voorbeeld dit "Timex Data link"  samen met microsoft ontwikkeld uit 1994/1995. Om data in de watch te krijgen moet je het voor het beeldscherm houden, een aantal witte lijnen op het schermscherm zenden dan de data over. Ongeschikt voor laptop of LCD. Maar wel mooi met een plastic bandje met digitale "enen en nullen" en "een printplaat". Timex heeft de watch nu uitgerust met een usb verbinding. Maar niet met z'n mooi bandje en Microsoft staat er ook niet meer op.
Met thankx aan Gary from www.office.ie
 

bron:
(24-08-2005)

Inbouwen van een mini pc's

Niet alleen in de huis- en werkkamer maar ook het inbouwen van mini PC's in auto's, vrachtwagens en boten is schijnbaar al populair. Dit komt door de vele mogelijkheden die een mini pc bieden. Mini pc's zijn super kleine computers, vergelijkbaar met de afmetingen van een autoradio. Vanwege dit kleine formaat zijn ze eenvoudig weg te werken, hebben ze een laag energieverbruik en zijn fluisterstil, inhoeverre dat nodig is in een auto of vrachtwagen. Nu nog draadloos Wi-fi (of nog beter WINMAX) op de highway of gewoon een UMTS kaartje in je mini-pc.

bron: http://www.minisystems.nl
(7-07-2005)

VOOR PDA/POCKETPC GEEN GRATIS TELEFOONGIDS MEER

Het zag er allemaal zo mooi uit, telefoonnummers zoeken op je pocketpc, je kreeg er zelfs nog een plattegrond erbij. Een mooie dienst van "detelefoongids.nl" Helaas deze dienst is gestopt. Natuurlijk is de dienst er nog maar je moet er voor betalen, nu nog 1,50 euro voor 30 dagen onbeperkt toegang, maar volgend jaar alweer duurder.
Om het te activeren moet je eerst een sms versturen, veel pocketpc en palm's kunnen dat helemaal niet. Tegenwoordig gebruiken veel pda-bezitters hun wi-fi om internet te ontvangen op hun handheld.
Alleen op een pc kan je nog een telefoonnummer  opzoeken. Dit jaar de pocketpc of blackberry, volgend jaar misschien ook een betaalregeling voor de pc? Gooi uw papieren telefoongids voorlopig nog niet weg die kan nog een nuttig worden in onze onbetaalbare digitale toekomst.
De wervingstekst op de site luidde nog steeds "De Telefoongids op pocket pc biedt diverse handigheidjes. U kunt een kaartje opvragen bij elk adres. Zo weet u precies waar u moet zijn. De gevonden telefoonnummers en adressen kunt u toevoegen aan uw adresboek. De volgende keer hebt u ze dus direct bij de hand. Het gebruik van De Telefoongids op pocket pc is gratis." Mooi niet dus. 

bron: http://pda.startpagina.nl

(27-04-2005)

Digitaal horloge met display van e-papier

Dit jaar gaat het dan eindelijk gebeuren: het eerste product met e-papier wordt eindelijk op de markt gebracht!
Het wordt geen elektronische krant of ander groot apparaat, maar het begin is er in ieder geval met dit horloge, een samenwerkingsverband tussen Seiko Watch en Seiko Epson. Een stukje elektronisch papier van 3 x 9 cm is gebogen zodat het precies in het horloge past.

Op het papier is - behalve uiteraard de tijd - een doorlopend veranderend mozaïekpatroon te zien. Naar verwachting wordt het horloge nog dit jaar in productie genomen.

bron: http://www.vnunet.be

(14-04-2005)

Roman lezen op mobieltje

 
Wie dacht dat e-mail, plaatjes, foto's bekijken en maken, spelletjes of het weerbericht de aandacht van jonge Japanse mobiletelefoongebruikers kunnen vasthouden, heeft het mis. Ze worden opgewonden van iets heel anders: het lezen van complete romans op hun gsm. Fictie of non-fictie, dat maakt niet uit. Hoewel de markt nog in zijn kinderschoenen staat, spelen uitgevers er al gretig op in. Op diverse internetsites kunnen geïnteresseerden kiezen uit enige honderden romantitels. (Bron: MediaGuardian)
 

meer info:www.bandai-net.com/english

(31-03-2005)

Investering Intel in E-Ink

              Chipmaker Intel heeft een onbekend bedrag gestoken in E-ink, een Amerikaans bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken van digitale inkt. Die inkt gaat gebruikt onder meer gebruikt worden voor de krant van morgen, de elektronische krant, waaraan door onder meer door Philips wordt gewerkt. Volgens experts gaat het nog twee jaar duren voordat het product op de markt komt. Het geldbedrag wordt door Intel Capital, de investeringspoot van Intel, beschikbaar gesteld aan E-Ink. Het bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen van elektronisch papier gaat het geld gebruiken om zijn product met behulp van onderzoek en ontwikkeling verder te verbeteren. E-ink werd in 1997 is opgericht. Eerder investeerde Philips al in het bedrijf. Dat stelde in 2001 via dochter Philips Components 7,5 miljoen dollar te beschikking aan E-Ink. Dat Philips dat toen deed, komt omdat het zelf ook betrokken is bij de ontwikkeling van de elektronische krant. Uit de samenwerking met Philips is reeds een product voortgekomen. Dat is een monitor met niet alleen zwart en wit maar ook met grijswaarden. Vorig jaar april brachten de elektronicadivisie van Philips, Sony en E-Ink een e-book uit in Japan dat gebruik maakt van een beeldscherm dat is gebaseerd op de elektronische inkttechnologie. Philips heeft ook al eens videobeelden vertoond op het elektronische papier. De elektronische displays munten uit in helderheid, zeker als ze worden vergeleken met lcd-schermen. Met kleurenfilters kunnen ook kleurendisplays worden ontwikkeld. Maar voor commercieel gebruik concentreert Philips zich voorlopig op zwart-wit schermen. Concrete toepassingen laat Philips over aan licentienemers. (Bron: Emerce)

meer info: www.eink.com

(31-03-2005)

Villamedia


Sinds oktober 1998 is "villamedia" de nieuwsbron en startpagina voor journalisten met allerlei nieuwsbronnen,  journalistenforum, perskaarten enz enz. De belangrijkste toepassing voor (niet-)journalisten zijn de links naar nieuws- en bronnensites. Erg handig zijn de nieuwskaartjes,  met een visuele blik staan de krantensites, politieberichten en overheidsbronnen bij elkaar. " Waarschijnlijk de handigste 'startpagina', zeker op het Nederlandstalige internet, "  is  wel eens geschreven over villamedia. Opvallend is dat in de landelijke dagbladen weinig over villamedia geschreven hebben. Slechts 3 bronnen staan er in de landelijke krantenbank die bij bibliotheken is te raadplegen. De bron van de huidige site ligt bij Ren de Vree van het Algemeen Dagblad. Hij verzamelde al enkele jaren de handigste links voor journalisten. Deze verzameling is door Oud-staatssecretaris van mediazaken Rick van der Ploeg in 1998 omgedoopt tot de site Villamedia. Na al die jaren is Villamedia uitgegroeid tot een site met meer dan alleen links.  

meer info:www.villamedia.nl en achtergrond info

(30-03-2005)

Handheld console Gizmondo geïntroduceerd in VK

In het Verenigd Koninkrijk is dit weekend de Gizmondo op de markt gekomen, het draagbare computertje dat voornamelijk op gamers is gericht. De functionaliteit van de console is uitgebreid. Zo is ondersteuning voor GSM, GPS, GPRS en Bluetooth ingebouwd, waarmee communicatie, navigatie en multiplayer gaming mogelijk worden gemaakt. Daarnaast kunnen video's en muziek worden afgespeeld en foto's worden gemaakt met het apparaat. De handheld heeft een introductieprijs van 229 pond, zo'n 330 euro, en komt in de volgende weken ook in Europa en de Verenigde Staten uit.

De Gizmondo beschikt over een scherm van 320x240 pixels met aan weerszijden bedieningsknoppen. nVidia is de leverancier van de grafische chip, een GoForce 3D 4500, terwijl Samsung de ARM9-processor levert. Windows CE vormt het besturingssysteem en Windows Media Player 9 is standaard geïnstalleerd. Voor niet-draadloze invoer en uitwisseling van gegevens is er een SD-slot en een USB-aansluiting aanwezig. Ongeveer twintig spellen worden tegelijk met de console gelanceerd.

meer info: www.gizmondo.com

bron: PDA.Tweakers.net

(19-03-2005)

KPN en T-Mobile lanceren hiptops

 
 
KPN en T-Mobile brengen los van elkaar zogeheten hiptops op de markt, broekzaklaptopjes voor de jongerenmarkt.

Beide bedrijven sloten distributieovereenkomsten met het Amerikaanse bedrijf Danger om de hiptop op de markt te brengen. Rond de zomer brengt KPN het apparaatje op de Nederlandse markt via jongerenmerk Hi.

Tarieven voor het datagebruik zijn vooralsnog niet bekend. Volgens een woordvoerder van KPN gaat het telecombedrijf een 'flat fee' toepassen. Abonnees betalen een vast bedrag per maand om ongelimiteerd data te kunnen gebruiken via het GPRS-net. Volgens de nieuwsuitgave hanteert KPN een richtprijs van 25 euro per maand, een bedrag dat de zegsman niet bevestigt.

De hiptop is eerder een laptopje dan een mobiele telefoon, want het apparaatje heeft een uitschuifbaar en breed beeldscherm en qwerty-toetsenbord. De eigenaar van het 'jongerenlaptopje' kan internetten, telefoneren, fotograferen, e-mailen en chatten via de ingebouwde software.

Standaard bevat de hiptop de instant messenging cliënt AIM van AOL, minder bekend in Nederland. KPN zegt dat het bedrijf ook MSN Messenger op het apparaat zou willen bieden. MSN Messenger heeft vijf miljoen geregistreerde gebruikers in Nederland. I-mode zal niet te gebruiken zijn via de hiptop.

Danger zette de hoofdmoot van de hiptops af op de Noord Amerikaanse markt en een kleiner aantal in Duitsland en Oostenrijk. Binnen Europa is T-Mobile de eerste afnemer van het apparaat. T-Mobile bracht de hiptop onder de merknaam Sidekick op de markt.

Gisteren maakte T-Mobile bekend de volgende generatie Sidekicks af te gaan nemen van Danger. Die verschijnen in april op de Duitse markt. Een woordvoerster van T-Mobile Nederland: "We hebben geen concrete plannen om de Sidekick dit jaar in Nederland te lanceren."

Danger werd in 2000 opgericht en is in private handen. Het bedrijf drijft op durfkapitaal van Mobius Venture Capital, Redpoint Ventures, Meritech Capital Partners, SOFTBANK Capital Partners, Venture Strategy Partners en Diamondhead Ventures. Ook T-Mobile is aandeelhouder in Danger. In juli 2004 sloot Danger zijn meest recente financieringsronde af met een kapitaalinjectie van 37 miljoen dollar.

info: http://hiptop.hi.nl/

(18-03-2005)

oprolscherm van Philips

 

[]

 

 

 

 

 

Donderdag 3 maart 2005 - EINDHOVEN - Philips Polymer Vision is op zoek naar een strategische partner om binnen twee jaar op grote schaal oprolbare beeldschermen te produceren. Het bedrijf, onderdeel van Philips Research, zoekt ook naar durfkapitaal van buiten Philips om deze activiteit van de grond te tillen.

Met de productie van oprolbare beeldschermen richt Philips Polymer zich in eerste instantie op de zakelijke reiziger die vanuit zijn kantoor gevoed wil worden met documenten, e-mail, teksten en cijfers. Op lange termijn zijn allerlei toepassingen denkbaar, tot en met het ontvangen van complete kranten op zo'n type beeldscherm.

Philips werkt al geruime tijd aan het oprolbare beeldscherm. Het onderzoek bevindt zich nu in de eindfase. Philips heeft een flexibel beeldscherm tot zijn beschikking met een diameter van vijftien centimeter.

Het scherm is ultradun en vederlicht. De bezitter kan het oprollen, in zijn binnenzak steken, op het vliegtuig stappen en in het buitenland op zijn hotelkamer weer ontvouwen.

Zo ontstaat een plat beeldscherm, dat nu nog zwart-wit teksten ontvangt, maar in de toekomst ook gekleurde documenten kan verwerken. Het oprolbare beeldscherm maakt faxen overbodig.

De reiziger laat documenten, grafieken of cijfermateriaal naar zijn mobiele telefoon doorspelen. Via bluetooth straalt de telefoon de gegevens door naar het oprolbare scherm.

Waar mogelijk kan die informatie ook via een breedbandverbinding afgenomen worden.

Het scherm zit technisch zo in elkaar dat de documenten zich laten lezen als waren het echte tekstpagina's. Weerkaatsing van zonlicht speelt geen rol meer.

Volgens een woordvoerder van Philips bestaat de mogelijkheid dat de techniek van het oprolbare beeldscherm zich zo ontwikkelt dat ze geheel opgenomen kan worden in de mobiele telefoon.

www.polymervision.nl

(17-03-2005)

Flybook

 

De Flybook is een design laptop met de allernieuwste techniek. Met een formaat van een A-5je en een gewicht van slechts 1.2 kilo kunnen we spreken van de kleinste Windows XP laptop, die bovendien nog als tablet PC gebruikt kan worden.
Met een 8.9" TFT scherm, WiFi, Bluetooth, GPRS/GSM, optioneel UMTS en GPS module is de Flybook beslist een geweldig reisgezelschap! De mogelijkheden zijn onbeperkt: internet, email, (handsfree) bellen, navigeren, data uitwisseling met externe PC's of netwerken, enz.
Het briljante beeldscherm (Low Temperature Poly Silicon technologie) kan men draaien en neerklappen waardoor de Flybook als tablet is te gebruiken! Ideaal voor veel zakelijke toepassingen.

www.flybook.nl

 

(18-02-2005)

Windows XP in uw zak met OQO

 

 

Bij het begrip 'zakcomputers' denkt u ongetwijfeld automatisch aan een Palm- of Pocket PC. De nieuwe OQO maakt een einde aan deze associatie; de OQO model 01 is een volwaardige XP-notebook in een behuizing ter grootte van een Pocket PC.

De OQO model 01 zal heel wat notebook en pda-gebruikers aan het denken zetten. Is het niet veel handiger om een volwaardige Windows XP-computer overal mee naar toe te kunnen nemen? Het apparaat meet 12,5 x 8,6 x 2,3 cm en weegt  zo’n 400 gram. Het 5,1- inch breedbeeldscherm heeft een resolutie van 800 x 480 pixels en is opmerkelijk scherp. Het is echter te klein om lang te gebruiken, een boek ga je er niet gauw op schrijven.

Als u het scherm naar boven schuift, komt het duimtoetsenbord te voorschijn, evenals een ruime duimstick plus twee knoppen en een klein numeriek toetsenbord. De OQO is voorzien van Windows XP Pro

Zo navigeert u met een , eigenlijk te dikke, digitale pen. Het aantikken van kleine vensters is dan ook een hele uitdaging. In de OQO model 01 vinden we een Transmeta Crusoe TM5800-processor op 1 GHz en een Silicon Motion Lynx3DMgrafische chip. Verder zit er een 256mb ddr-geheugen in en een 20 GB harde schijf. Tijdens De  Ms-Office applicaties zijn goed te gebruiken, maar wanneer men meerdere applicaties tegelijk openen, wordt de OQO trager.

 De draadloze adapter behaalt tijdens onze test snelheden tot 3,9 Mbps. De OQO is, tot slot, voorzien van een aantal standaardpoorten, zoals een (trage) USB 1.1-poort, FireWire, audio-uit en een monitoruitgang (tot 1.280 x 1.024 pixels).

Prijs: vanaf 2400 euro 
Bewerkt artikel Bron www.zdnet.nl


  (24-02-2005)

meer en vorige (oude) nederlandse berichten



meer en vorige nederlandse berichten

more news

More tablet-pc's  / mini pc's
 

contact www.twitter.com/digibieb Tweet: @digibieb

Ebook.pagina.nl
_       _                              
Smartphone literatuur
E-book literatuur tot2005
Tabletpc literatuur  
Pocketpc literatuur
Blackberry literatuur
E-book news online
E-book Vormen
E-book NL artikelen

E-book en bibliotheken
Overzicht Ned. E-books